Αλουμίνιο: Η ανθεκτική στο χρόνο και τις προκλήσεις άφθονη πρώτη ύλη

Ο βωξίτης, η εξόρυξη του οποίου γίνεται στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας και κατ’ επέκταση αλουμινίου. Πρόκειται για ένα ιζηματογενές πέτρωμα, μίγμα μεταλλικών οξειδίων, που πήρε το όνομά του από τη γαλλική πόλη Baux, όπου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κοιτάσματά του.

Στον ελληνικό χώρο, η ζώνη Ελικώνα – Παρνασσού – Γκιώνας διαθέτει τα σημαντικότερα γνωστά κοιτάσματα βωξίτη, που εκτιμώνται σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους. Ο ελληνικός βωξίτης είναι διασπορικού τύπου και η σύνθεσή του αποτελείται από 1 μόριο κρυσταλλικού νερού ανά 1 μόριο αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου).

Το αργίλιο ή αλουμίνιο (Aluminium) είναι το χημικό στοιχείο με σύμβολο Al και ατομικό αριθμό 13. Είναι ένα αργυρόλευκο μέταλλο στοιχείο, που ανήκει στην ομάδα IIIA (13) του περιοδικού συστήματος μαζί με το βόριο. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο φλοιό της Γης και συνολικά το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο συνολικά στον πλανήτη μας, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο. Κατά βάρος αποτελεί περίπου το 8% του στερεού φλοιού. Ωστόσο, είναι πολύ δραστικό χημικά, ώστε να βρίσκεται στη φύση ως ελεύθερο μέταλλο. Αντίθετα, βρίσκεται ενωμένο σε πάνω από 270 διαφορετικά ορυκτά.

Η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης. Tο μοναδικό εργοστάσιο της Ελλάδος για παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας και ιδρύθηκε το 1960 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney). Από το 2005, η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου.

Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει (φαινομενικά) μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει διότι με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό επιφανειακό, μη ορατό, στρώμα οξειδίου του, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του (φαινόμενο της παθητικοποίησης).

Επίσης, χάρη στην σχετικά χαμηλή πυκνότητά του και τη μεγάλη ικανότητά του να δημιουργεί μεγάλη ποικιλία κραμάτων, έχει γίνει στρατηγικό μέταλλο για την αεροδιαστημική (και όχι μόνο) βιομηχανία. Είναι, επίσης, εξαιρετικά χρήσιμο στη χημική βιομηχανία, τόσο αυτούσιο ως καταλύτης, όσο και με τη μορφή διαφόρων ενώσεών του.

Το ξύλο και ο σίδηρος υπήρξαν τα πρώτα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κουφωμάτων. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται, πλέον, κυρίως σε ειδικές κατασκευές και σε προκατασκευασμένα κτίρια, όπου αργότερα αφαιρείται για να τοποθετηθεί αλουμίνιο σε διάφορες ανάγκες (λεβητοστάσια, αποθήκες κλπ).

Πολύτιμα χαρακτηριστικά και ιδιότητες του αλουμινίου

Το αλουμίνιο δε μαγνητίζεται και δεν είναι τοξικό. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν καίγεται και δεν απελευθερώνει βλαπτικές ουσίες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον Διαθέτει καλές μηχανικές αντοχές, κυρίως αντοχή σε εφελκυσμό, διάτμηση και θλίψη. Έχει μικρή θερμική διαστολή και οι αρχικές διαστάσεις του διατηρούνται ακόμη και έπειτα από πολλά χρόνια. Είναι υλικό, που ανακυκλώνεται χωρίς να χάνει καμιά από τις ιδιότητες του. Μάλιστα, στη φάση της ανακύκλωσης, απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας, που απαιτήθηκε για την παραγωγή του. Είναι εύπλαστο και μπορεί να διαμορφωθεί σε κάθε σχήμα, το οποίο διατηρεί στην συνέχεια αναλλοίωτο. Έχει υψηλή ανθεκτικότητα απέναντι στην ατμοσφαιρική διάβρωση.

Το αλουμίνιο, λόγω των μηχανικών ιδιοτήτων του, αλλά και της συμπεριφοράς του στις κλιματολογικές συνθήκες, αποτελεί ιδανική λύση για την κατασκευή κουφωμάτων.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά κατασκευής κουφωμάτων

 • Μόνωση
  Οι πόρτες και τα παράθυρα με θερμοδιακοπή σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κρύσταλλα και λάστιχα, προσφέρουν υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση

 • Αντοχή
  Το αλουμίνιο είναι υλικό, που δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής στο κούφωμα. Επίσης, είναι κατάλληλο για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

 • Ευελιξία
  Η ευελιξία στον σχεδιασμό των συστημάτων για πόρτες και παράθυρα δίνει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε παραδοσιακές ή μοντέρνες κατασκευές. Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν άριστη τελική εμφάνιση, που οφείλεται και στην δυνατότητα βαφής τους. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και υφής των χρωμάτων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτροστατική βαφή, ανοδίωση για μεταλλική υφή ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου.

 • Λειτουργικότητα
  Η κατασκευή των κουφωμάτων συνοδεύεται από την χρησιμοποίηση των κατάλληλων μηχανισμών, που εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία του κουφώματος. Η συντήρηση και η φροντίδα των κουφωμάτων είναι πολύ εύκολη, ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνεται περιοδικά (1-2 φορές το μήνα) μόνο με νερό.

 • Οικολογική συμπεριφορά
  Το αλουμίνιο είναι υλικό φυσικής προέλευσης, που υπάρχει άφθονο στη φύση, είναι οικολογικό υλικό και 100% ανακυκλώσιμο, με αποτέλεσμα να μην επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον και την υγεία.

Στην ALTECH Φουρλακίδης θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε σειρές κουφωμάτων αλουμινίου, επιλεγμένη με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αισθητικής για κάθε γούστο.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
 • PVC… Το οικολογικόν

  Το υλικό πολιβινιχλωρίδιο, γνωστό ως PVC, αποτελείται από αιθυλένιο, το οποίο υπάρχει στο πετρέλαιο σε ποσοστό 43% και από χλώριο, το οποίο υπάρχει [...]

 • Ο ρόλος των κουφωμάτων στην ενεργειακή απόδοση

  Τα κουφώματα είναι παρειές του κτιρίου και μέσα επαφής με το περιβάλλον, άρα στοιχεία από τα οποία μπορεί να διαφύγει ενέργεια. Επομένως, ο [...]

 • 5+1 κριτήρια για να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα κουφώματος

  Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος κουφωμάτων, τα τελευταία χρόνια, βασίζεται στα ποσοτικά χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης, που το διακρίνουν. Οι ανάγκες, που έχουν προκύψει [...]